Information om den sibiriska katten

Den Sibiriska katten är stor och kraftig. Honor väger 3,5-5 kg, hanar 6 - 10 kg.

Sibirisk katt är liksom Maine Coon och Norsk Skogkatt en "inhemsk" ras i landet de härstammar från, dvs. det som man förr kanske kallade för bondkatter.

De är motståndskraftiga mot infektionssjukdomar och har inga ärftliga defekter. Vid första anblick är dessa raser mycket lika varandra, men hur ser man egentligen skillnad på dem?

Ja, lite förenklat kan man säga att tittar man på katternas huvudform så ska Maine Coon ge ett fyrkantigt intryck, Norska Skogkatten ett spetsigt och Sibiriern ett runt intryck...Huvud:

Massivt och lite längre än det är brett. Pannan är bred och lätt rundad. Kindbenen är välutvecklade och högt ansatta. Nosen är bred och medium lång. Profilen har en svag inbuktning, men inget stop. Hakan är svagt vikande. Huvudet ska ge ett runt intryck.

Öron:

Svagt lutade framåt, medium i storlek, öppna i basen och rundade öronspetsar. Svagt lutade framåt med bra bredd mellan dem.

Ögon:

Stora och lätt ovala. Något snedställda i placering och brett isär. Alla färger är tillåtna, men grönt är att föredra. Ren färg önskas.

Kropp:

Kroppen ska ge ett rektangulärt intryck med kraftig benstomme, bred bröstkorg och muskulös kraftig nacke.

Ben:

Medium höga och formar rektangel med kroppen. Tassarna är stora och runda med tofsar mellan tårna.

Svans:

Medium lång med rundad svanstipp. Täckt runt om med kraftiga hårstrån som inte får hänga ned.

Päls:

Mycket tät päls som inte får ligga tätt intill kroppen. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring.

Färg:

Alla färger är tillåtna med obegränsat inslag av vitt, utom maskat, kanel och lila.