Testhem

Testhem

Den Sibiriska katten är känd för att ha lägre nivåer av allergenet Fel D1.


Mätningar som är gjorda på rasen påvisade att en del Sibiriska katter har mycket låga halter av det vanligaste kattallergenet Fel d1.

Övriga katter har halter som varierar från låga till normala värden, dvs ingen katt kommer helt sakna ämnet Fel d1.


Om du är allergisk mot katt men nyfiken på om du kan tåla den Sibiriska katten?


Då är det bra att ”testa sin allergi” innan man köper en Sibirisk katt.

Fel D1

Protinet Fel D1 skapas i kattens saliv, tårar, skinn och anala körtlar. Fel d1 finns därav i bl.a. kattens päls dit den kommer då katten slickar sig. 


Många av oss allergiker som har sibirisk katt har erfarenheter av att man kan känna av allergi mot vissa kattindivider men tåla andra.

Detta eftersom nivån av Fel d1 varierar mellan individer. Därav kan det löna sig att träffa fler katter om man reagerat på en sibirisk katt.


Det finns flera andra kattallergener som man som allergiker kan reagera på men dessa har man inte gjort några mätningar på.

Fel d1 är dock det vanligaste allergenet som framkallar en allergisk reaktion hos människor som är allergisk mot katt.

HUR ETT BESÖK GÅR TILL

Vi tar emot besökare i mån av tid. Under besöket får du klappa och gosa med våra sibiriska katter. Vi ställer såklart även upp och berättar mer om rasen samt svarar på ev. frågor. Inga andra pälsdjur finns i hemmet.


Ni kommer få med er en påse med päls som ni kan lägga i en nylonstrumpa och sedan sova med över natten. Detta för att testa allergin ytterligare. 


Man ska ha i åtanke att katternas allergennivå är helt individuell. Även om man tål de sibiriska katter man har träffat tidigare, så behöver det tyvärr inte betyda att man kommer tåla den katt man själv skaffar. Även två katter med lägre
Fel D1 halter kan få ungar i kullen som har en högre allergen-nivå.

ATT TÄNKA PÅ INNAN BESÖKET

Besök inte ett testhem om du har en infektion eller t.ex. förkylning. Vänta tills du är frisk igen. Vid sjukdom eller infektion är kroppens immunförsvar redan påfrestat och att testa allergi vid ett sådant tillfälle kan ge felaktigt resultat.

Detta gäller även under pollensäsong om du är allergisk mot pollen. Det är då bättre att vänta.


Du bör inte ta allergimedicin innan besöket, men ta självklart med all medicin du kan behöva om du skulle få en allergisk reaktion under eller efter besöket.


Ett tips är att ta med ett örngott till besöket. Denna kommer vi gnugga på en eller flera av våra katter och på det viset får du med ”lite extra allergener” hem. Ni kommer även få med en påse med lite hår från våra katter för att lägga i en nylonstrumpa bredvid kudden.


Undvik att ta med mindre barn om dessa inte skall testas. Går testet inte bra kan det resultera i stor besvikelse hos barnet.


Tänk på att allergi kan vara väldigt individuellt och olika personer kan reagera olika på samma katt. Så det finns inga garantier att en allergiker faktiskt tål en sibirisk katt, det är oerhört viktigt att testa allergin och sedan prata med en kunnig uppfödare om du vill gå vidare och köpa en katt!

Minska halten allergener i hemmet

För vissa allergiker fungerar det med en sibirisk katt som har lägre halter av Fel d1.

Men vissa känner ändå av allergi.


Om man som kattallergiker skaffar katt så kan man göra en del för att försöka minska halten allergener i sitt hem.


Åtgärder du kan göra för att minska halten allergener i hemmet:

  • Städa noga, våttorka golven ofta

  • Dammsug med en dammsugare med HEPA-filter

  • Rensa bort mattor, filtar och onödiga textilier till en början (plocka fram efter en tid)

  • Införskaffa en filtrerande luftrenare

  • Du kan försöka hålla katten utanför sovrummet eller annat rum som du vill hålla allergenfritt

  • Bada/duscha katten med jämna mellanrum (vissa kan dock känna av astma i samband med bad så den som inte är allergisk bör bada katten). Finns speciella schampoon som sägs kunna minska allergenhalten.

  • Fukta en frottéhandduk för att stryka över pälsen (ett alternativ till bad)

  • Kastrera katten tidigt, diskutera med din uppfödare vid vilken ålder kastreringen kan ske, så minskas allergenhalterna väsentligt


OBS! När en kattunge kommer hem till en allergiker kan man få en allergisk reaktion, och det är normalt.

Den allergiska reaktionen kommer med stor sannolikhet från mjölkproteinet vilket bryts ner ganska snabbt och efter ett par dagar så borde reaktionen avta.